Ovlašćenje za upotrebu tuđeg vozila

logo

Ako putujete u inostranstvo vozilom čiji je vlasnik drugo lice, morate imati posebnu dozvolu. Dozvola za upravljanje tuđim vozilom je dokument koji se izdaje na osnovu lične karte vlasnika vozila i saobraćajne dozvole kao i pasoša lica kojem se vozilo ustupa na korišćenje. Dozvola se izdaje uz obavezno prisustvo vlasnika vozila i lica koje će koristiti vozilo van zemlje. Rok važnosti je najviše godinu dana, a može da služi i za više putovanja.

Dozvolu za upravljanje vozilom u inostranstvu možete preuzeti u Auto-moto savezu (AMSS).

 

Dozvola za upravljanje tudjim vozilom u inostranstvu

izgled dozvole za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu

Ukoliko putujete u Crnu Goru ili Bosnu i Hercegovinu, za koje nije potreban pasoš, dozvola za upravljanje tuđim vozilom se može izdati na osnovu lične karte, s tim da vozilo u tom slučaju ne sme da se koristi u zemljama za koje je potreban pasoš, što morate potpisati. 

Cena dozvole za upravljanje tuđim vozilom je 1.500,00 dinara, i izdaje se isključivo za vozila koja su registrovana u Srbiji, na osnovu važeće saobraćajne dozvole za vozilo. 

Dozvola za upravljanje tuđim vozilima se izdaje državljanima Republike Srbije, stranim državljanima sa privremenim ili stalnim boravkom u Srbiji, stranim državljanima sa dvojnim državljanstvom, odnosno sa pasošem izdatim u nekoj od bivših jugoslovenskih republika, pod uslovom da ima važeću ličnu kartu izdatu u Srbiji.