Izbor auto škole

logo

Pri izboru auto škole, poželjno je da budete kritični jer je obuka za vozača motornih vozila veoma bitna. Cilj ne treba da bude samo dolazak do vozačke dozvole već dobro savladavanje veštine upravljanja vozilom, kako biste bili bezbedan učesnik u saobraćaju i kako ne biste doveli u opasnost sebe i druge zbog neadekvatne obučenosti.

Stoga je važno da se pre upisa raspitate o auto školama u Vašoj blizini, da razmotrite činioce koji utiču na to da dobijete kvalitetnu obuku srazmernu uloženom novcu.

Dakle, izaberite za sebe najbolje: školu, instruktora, vozilo!

 

Auto škola

 

Raspitajte se među poznanicima koji imaju iskustva, gde su se obučavali, pod kakvim uslovima, da li su bili zadovoljni.

Zovite auto škole i saznajte sve pojedinosti koje vas interesuju ili, još bolje, idite lično u auto školu, vidite prostorije kojima raspolaže, vozila, upoznajte instruktore.

U bilo kom momentu, ako ste nezadovoljni auto školom, možete da se ispišete i upišete u drugu auto školu. Ispis se u nekim auto školama naplaćuje. Auto škola iz koje se ispisujete je dužna da Vam izda potvrdu o završenom delu obuke i Vaša dokumenta, a u novu auto školu se upisujete sa tom ispisnicom, dobijate novu knjižicu kandidata za vozača i nastavljate sa obukom gde ste stali.

 

 

Vozila

 

Što se tiče izbora vozila, najveći je izbor vozila B kategorije jer je obuka za tu kategoriju najzastupljenija, dok je za ostale kategorije uglavnom manji izbor ili čak i ne postoji već se morate obučavati na vozilu koje auto škola ima.

Na kvalitetnijim i skupljim vozilima obuka je lakša, ali takva vozila auto škole ređe poseduju. Dobro razmislite da želite da se obučavate na takvim vozilima jer poseduju mnoge tehničke dodatke koji onemogućavaju sticanje spretnosti i dobre tehnike vožnje (upozoravaju na neke stvari koje bi kandidat sam morao da zapaža).

Na skupljim vozilima su i cene nesrezmerno više, tako da je najbolje da se obučavate na vozilu sličnom onom koje ćete voziti nakon što dobijete vozačku dozvolu.

 

 

Instruktor

 

Može se reći da je instruktor najznačajniji činilac u procesu obuke za vozača od kojeg zavisi kvalitet obuke. Bilo bi dobro da instruktora izaberete po preporuci ljudi koje je obučavao. On treba da bude pouzdan i odgovoran, da Vam se prilagodi i omogući usklađivanje termina obuke sa Vašim ostalim obavezama. Važno je da imate dobru komunikaciju sa instruktorom, da zahtevate kvalitetnu uslugu, odrađivanje svih radnji predviđenih programom obuke i korišćenje punih termina časova, bez zakidanja. Instruktor treba da Vam se posveti u potpunosti i sa strpljenjem. Obuka bi trebalo da se obavlja u kontinuitetu odnosno bez većih pauza između časova.

 

 

Cena i način plaćanja

 

Cena je bitan faktor pri izboru auto škole, ali ne treba da se voditi isključivo jeftinijom opcijom. Ukoliko vam auto škola nudi usluge po dosta niskim cenama, budite oprezni, jer škola koja naplaćuje obuku po minimalno propisanoj ceni možda ne može da pruži visok kvalitet obuke. Što se tiče načina plaćanja, auto škole uglavnom nude razne pogodnosti pri plaćanju, za čega se morate raspitati direktno kod njih.